сряда, 17 септември 2014 г.

Българското училище в Братислава

Още в България чух само хубави неща за това училище. И много исках да се запозная с хората, които работят там. И се радвам, че желанието ми се осъществи още с пристигането. На 16 септември бях поканена от Българския културен институт да присъствам на откриването на учебната година в Българското училище в Братислава.

Директорката Цветелина Генчева е енергичен и амбициозен човек, който впечатлява и вдъхновява и колектива, и възпитаниците си. Фактът, че ръководи и състав по народни танци, както и вокална група, която изпълнява фолклор, доказва, че не се бои от повече работа и отговорности, а отдава сили и време да "зарази" децата с любов към България и българската култура. В тези допълнителни занимания могат да се включват също родители и учители, и още като прочетох в сайта за това, си казах, че много би ми се искало и аз да потропвам там хорца, да поканя и моите студенти. Ще видим как това може да се организира  дано репетициите не съвпадат с нашата учебна програма.

Имах и прекрасната възможност да се запозная и с българския посланик в Словакия, г-жа Маргарита Ганева, която ми направи силно впечатление. Изглежда човек с широк размах, отзивчива и симпатична. Имаше и делегация от България зам. министър на образованието Ваня Кастрева, председателката на Съюза на учителите Янка Такева. Там беше и председателят на Българския културен съюз в Братислава, директорката на частната българска детска градина и много други хора, които са движещите сили на дейностите, развивани за и сред българската общност в Братислава и въобще в Словакия. Имахме възможност след тържеството да разговаряме и така влязох в живота, проблемите и плановете на тази общност.

Ето малко снимки от милото тържество. Не са много хубави, нито много, но гледах тържеството и просто забравих да снимам :)







В българското училище в Братислава учат и много словачета. Учениците завършват с дипломи, отговарящи на изискванията и на словашката, и на българската държави.

Няма коментари: