сряда, 8 март 2017 г.

Честита Баба Марта!

Честита Баба Марта!
Така започва този прекрасен месец, с който идва пролетта. Пожелаваме си да сме здрави, да имаме дълголетие и късмет! За мен подготовката започна още предния ден, когато в Българския културен център направихме работилница за мартеници.
Отидох там с мои студенти, дойдоха деца от българското училище и гости, които искаха да участват. Имаше повече хора, отколкото на предишната работилница и това ме зарадва. Всички изработихме чудесни мартеници и направихме други за подаръци. Аз съм открила един хубав начин да усуквам бързо конците и научих и други да го правят. Всъщност усукването, връзката е сред най-важните неща при изработката на мартениците, защото свързваш двете сили – бялата и червената.
Начинът е следният:
1.     Връзвам на възел червен и бял конец.
2.     После го закрепвам при възела на дръжката на врата, защото така ми е най-лесно после да го извадя.
3.     След това започвам да усуквам по посока на нишката единия конец, а след това другия. Трябва да се напрегнат като пружини.
4.     Докато усуквате втория конец,трябва да държите първия – аз го стискам със зъби, но може някой да ви помага.
5.     След това изваждате възела, държейки двата конеца в края заедно.
6.     Пускате този край и двата конеца се навиват един около друг.
7.     Подпомагайте с ръка това навиване, ако е нужно.
Учениците от българското училище са големи майстори€ Заедно със своя преподавател по рисуване, Емил Цанков, всяка година изработват мартеници. Той донесе материали и инструменти. Аз също се бях погрижила и така имахме всичко необходимо.
Важен за мен е и националният празник на България, който посрещнахме в тържествена обстановка в Палфихо Палац, където НП посланникът на Р България, Йорданка Чобанова и директорката на Българския културен център, Ваня Радева, ни посрещнаха и поздравиха. Подготвено беше изпълнение на певческия състав Белканто, кои
то представиха чудесна програма. Харесаха ми гласовете им. Присъстваха много хора, беше удоволствие да видиш празнично облечени и настроени хора. Гостите имахме възможност да се насладим и на добре приготвена кухня. Видях се с приятели, подарявах мартеници, запознах се и с някои от гостите.

Други събития с мен са, че ходих на изложба, на Тай масаж и се изкачихме с един приятел на Телевизионната кула. Разходката беше чудесна и предизвикателство за мен, но се справих. Гледката горе е великолепна. Пих изключително ароматен чай.

Няма коментари: