сряда, 24 май 2017 г.

Честит празник на буквите!

Така простичко искам да назова този празник, защото за пръв път ние изживяваме 24 май, когато празнуваме това, че сме научили четмото и писмото.  Да ви е честит, мили грамотни хора! На тези, на които предстои да отворят вратата на някоя книга, нека предадем трепета от това прекрасно усещане.  Този ден е неизменно свързан и с почитта към двамата славянски първоучители, братята Кирил и Методий, чиито имена произнасяме благоговейно. Те отварят очите ни със своето дело и ни научават, че просветата тръгва от книгата. На този празник прочувствено пеем и химна, който ни сплотява и вдъхновява: "Върви, народе възродени!"

Тук в Словакия и ние празнувахме, но по-рано, защото 13 май, датата, на която се събрахме да почетем празника, е близо до деня на Кирил и Методий по православния календар - 11 май.
По тези места се тачи името и делото на братята, не е забравена ролята им във Великоморавската мисия, когато създават буквите и идват да разнесат светлината на тези писмена сред западните славяни.

Нашето събиране започна тържествено пред паметника на Кирил и Методий в Девин, който е квартал на Братислава. С много цветя, с програма изнесена от ученици от Българското училище и от неделното училище. Денят беше прекрасен сякаш цялата природа празнуваше с нас.

После се пренесохме на ресторант "Танкер", където бяхме поканили певицата Елица Тодорова и братята близнаци, с които тя пее, а те свирят на тъпани. Цял следобед прекарахме там и разговаряхме, танцувахме и пяхме. Благодаря на Българския културен съюз и специално на председателката му Деница Секуличка за добрата организация. Е, имаше и недоволни, че ангнешкото твърде дълго се приготвя, а пък после дойде доста студено, но по човешки не всичко винаги е идеално.

Последният етап на честванията беше гостуването в Микулчице в Чехия. Там също се бяха подготвили с богата програма пред паметника на светите братя Кирил и Методий. Беше като на голям български събор. С палатки и почерпки, с разговори с познати и запознанства с нови хора. На връщане минахме през замъка в Леднице, където съм ходила, но винаги е интересно пак да се отиде. Има красив парк и зимна градина.

Няма коментари: