събота, 10 юни 2017 г.

Дни на почит

Колко е важна почитта. Всеки празник е всъщност ден на почит. И е хубаво да я изразяваме. Да благодарим за делата на някого, за усилията му светът да стане с нещо малко по-хубав и по-добър. За отдадения за свободата живот. За това, че някой със съществуването си прави и нашето по-приятно.

Юни започва с празник. Ден, в който почитаме детето. И детето в нас и всяко дете. Почитаме и качествата, които едно дете носи и които е хубаво да съхраним. Неуморимото любопитство и непрестанното търсачество, безкрайното въображение и насладата от опознаването на света, играейки.

Този ден празнувахме рождения ден на колежката лектор по словенски.  Тя е много симпатична и слънчева, отворена и готова да ти помогне.  Нека бъде здрава и щастлива! Беше се подготвила много добре -  покани ни в хубав ресторант. Надявам се и ние да сме съдействали за празникът й да е изпълнен с прекрасно настроение.

На 2 юни много тържествено се поклонихме пред паметника на загиналите в борбата против фашизма българи. Има такъв паметник в Братислава.  Присъстваха и поднесоха венци и множество посланици и хора от управата на града.  Ученици от Българското училище "Христо Ботев" изнесоха програма.

На 3 юни посетихме Хронски Бенядик, където също има паметник на загинали в борбата против фашизма българи. За първи път отиваме в малък състав, организиран от посолството.  Независимо от това важното е, че сме дошли да отдадем почит.  Както винаги хората тук са много гостоприемни и ни посрещат с хляб и сол, с поздравления и приветствени реч, както и с български песни. После ни гощават. Чувстваме се сред приятели. Отново разгледахме и манастира, чиято църква е красива и интересна. Дори снимахме латински надпис над един гроб, където се споменава името "българи".

Прибрах се с удовлетворение.

Няма коментари: