вторник, 13 юни 2017 г.

Конференция в Сегед

Българистичните четения в Сегед се провеждат за пети път, а аз ги посещавам за трети. Градът е красив, а хората, които ни посрещат тук, организират всичко много добре.  Заслужават похвала усилията да се развива българистиката.
Участниците повечето се познаваме добре - редовно идваме на този форум, а и от други конференции. Много е приятно да се видиш с колеги, с които по-рядко имаш възможност да го сториш, и да разговаряте по време на дискусиите и неформално. Когато няколко доклада наклонят в една посока, се вижда как напипваме нещо актуално, идеите витаят във въздуха.
Откриването започва с речи от декана на факултета, нашата посланичка и директорката на културния институт в Будапеща. Следва доклад, посветен на дейността на известния унгарски българист проф. Имре Тот. След това започва работата по секции.
За жалост не можеш да чуеш всичко, което искаш, защото работата в секциите тече паралелно и някои от нещата, които те интересуват, се засичат.
Има време и за разходка из града, а вечерта преди коктейла попадаме на концерт на градския площад.  Самият коктейл е с толкова много ястия и всичките вкусни. До късно разговаряме.
Последният ден всичко е по-лежерно. Някои се готвят за спа мероприятие, други за още разхождане из града. След вкусен обяд с приятели аз поемам към гарата и към Будапаща, и после към Братислава.
Довиждане, Сегед, и до нови срещи!

Няма коментари: