сряда, 8 февруари 2017 г.

Спа комплекс в Дунайска стреда

Първо, Честита нова година! Да си пожелаем крепко здраве, добро настроение и вдъхновение за добри дела!
Годината започва добре. В духа на хубавите неща за тялото и душата, тази събота се отправяме към град Дунайска стреда, само на един час път от Братислава. Там има чудесен спа комплекс, в който искаме да покиснем, да се напарим и изобщо да си прекараме добре. Словакия е богата на минерални извори и тук термалните води са използвани за построяването на голям комплекс от четири басейна - открит, полуоткрит и два открити. Има много хора. Ползваме различните басейни защото са с различна температура и всеки има своите предимства.
Взели сме си и сауна, като сауните също са с различен размер и възможности. Добре се напарваме, внимаваме да не се пренатоварваме, разхлаждаме се и после пак влизаме.  Завършваме с парна баня.
Имаме удоволствието да хапнем в малко заведение, което предлага добра кухня, включваща и някакви унгарски специалитети.
После разглеждаме града. Вече е късно за музея - той е затворен, но виждаме сградата, която е красива. Обикаляме и трите църкви и ги разглеждаме отвън. След това се добираме до гарата и чакаме влака. Този път всичко е както трябва. На идване имахме премеждие. Бяхме се качили в друг влак. Пораднахме обаче на много любезен кондуктор, който съвсем точно ни обясни къде да слезем и кой влак да хванем за връзка. Така се озовахме в Бернолаково, където имахме един час престой докато дойде влака, който трябваше да вземем.
Използвахме времето, за да се разходим край реката. Тя беше полузамръзнала и пълна с патици. Видяхме и къде са гризали бобри. На големи информационни табла имаше данни за флората и фауната на мястото. Така разбрах, че там живеят ондатри, бобри и нутрии, както и други по-малки видове животни.  Движехме се по велосипедната алея покрай реката и край множество доста големи къщи, хубаво направени, с дворове. Хората изглежда си живеят там, а работят повечето в Братислава. Близко е.  Тук имат спокойствие и красива природа.

Така завърши нашата разходка и се прибрахме в Братислава, доволни от преживяванията.
Нещо не мога да си сваля снимките от телефона. Но разказът ми дано да дава представа.

Няма коментари: