четвъртък, 13 декември 2007 г.

Гарги

Тук, в Лодз, можеш да ги срещнеш във всички паркове. Доста по-едри са от нашите и явно по-големи непукисти. Родните гарги са по-срамежливи. В големите градове трудно можеш да се натъкнеш на тях. Само в комплексите в периферията.

Преди десетина-петнайсет години на блока, съседен на нашия, огромно множество гарги имаха навика да си правят сутрешна среща. Когато излизах за работа, те тъкмо започваха 10-15-минутката си. Винаги по едно и също време – рано сутрин, около 7 часа.

Беше невероятно. Същинско сборище за обмен на новини. Досущ като клюкарки, шумни и нетърпеливи, се бутаха и крещяха, прекъсваха се и се надвикваха. Щом приключеха с новостите, явно се разбираха кои къде ще ходят. После, разделяйки се на няколко групи, отлитаха към покрайнините на града и отвъд.

Къде изчезнаха от един момент нататък, не е ясно. Явно са си сменили мястото на явката. Дълго ми липсваше ежедневната им оперативка.

Тук наблюдавам същото и си припомням тези техни навици да се разгорещяват, докато си обменят клюките. Симпатични са. Както може би знаете, те са сред най-интелигентните птици. От същото семейство са гарваните, които са особено умни.

Гледала съм едно предаване по Animal Planet или Discovery (ех, липсват ми, но това е друга тема) – “Десетте най-интелигентни животни”. Гарванът беше на 4 място. След 3. делфин, 2. маймуна и на първо (за моя изненада) се оказа определен вид папагал. Той трябваше да реши задача, която изглеждаше много лесна с оглед на това, че се справи удивително бързо. Но съвсем не беше така. В една стъклена вертикална тръба между различни преградки имаше поставена храна. Преградките – сложно свързани с разни механични устройства – педалчета, ръчки, отвори и пр., които той трябваше съответно да натиска, да бута, да промушва клюн и да дърпа и т.н. Трябваше да преодолее 7 такива препятствия в тръбата. И успя – стой та гледай – за нула време.

Гарваните пък, които даваха, действаха в естествени условия. Сами си изобретяваха начини да постигнат някаква цел. Например, като намерят орехи или други твърди ядки, ходеха и ги пускаха на шосето. Изчакват да мине някоя кола и да ги разтроши. Или издебват любителите на риболова в дупки, пробити в леда, да си оставят въдиците и да се отдалечат, и им крадат от улова. Прекрасно се оправяха с преплетени нишки, разплитаха ги умело, за да се доберат до тази, на чийто край имаше храна.

Искам гарван.

Ще го науча да казва “Never more”:)


6 коментара:

Анонимен каза...
Този коментар бе премахнат от администратор на блога.
Анонимен каза...
Този коментар бе премахнат от администратор на блога.
Анонимен каза...
Този коментар бе премахнат от администратор на блога.
luly каза...

Без реклами!

Анонимен каза...
Този коментар бе премахнат от администратор на блога.
Анонимен каза...
Този коментар бе премахнат от администратор на блога.