събота, 31 май 2008 г.

Апокалипсис сега

Тези последни дни от годината са шеметни: подготовка за изпити, самите изпити, проверка на тестове и есета. Имам и собствени такива – по полски. Купоните също не спират, а на недоспал човек всичко му е като на филм.


Към това трябва да се прибави и лудницата, която цари в града. Първо тук трескаво продължават ремонтите из целия Лодз. Отпуснати са средства от ЕС, които спешно трябва да се усвоят. Числото на улиците, които са в процес на реконструкция скоро ще достигне 210, някои от които са централни артерии. Както и във Варшава, тук няма околовръстно и задръстванията са огромни.


Допълнителните емоции идват и от факта, че няма никаква гаранция, че транспортът, който си ползвал вчера, днес или утре ще върви по същия маршрут. Налага се всеки ден да четеш разписанията по спирките, актуализирайки информацията си за това кое откъде минава. При това трябва да пристигаш на спирката достатъчно рано, за да съобразиш нова комбинация от превозни средства, която да те достави там за където си тръгнал.


Във вторник още към 7 сутринта беше станал някакъв инцидент и половината град беше почти парализиран чак до следобед. А аз трябваше от курса по полски да търча за една комисия, в която участвам. 40 минути се опитвах да намеря някакъв транспорт в моята посока. Накрая с някакъв автобус се добрах до автогарата, откъдето знаех, че имам по-голям шанс да намеря такси. Естествено закъснях (само 10 минути обаче). Напрежението от бързането ми коства нервност през целия следобед. Впоследствие разбрахме, че се е срутила някаква част, поддържаща трамвайните кабели и слава богу, не е имало жертви.


Моля, хората, които ще ми идват на гости, да не се шашкат от апокалипсиса, който обрисувах – все пак не винаги е така.

2 коментара:

Анонимен каза...

Отпуснати са средства от ЕС, които спешно трябва да се усвоят. ...Ech, gdyby to faktycznie były pieniądze z UE, to już nic nie musielibyśmy robić. Niestety, większość to lokalny budżet.
Sułkowski

luly каза...

Sorry. Tak mi powiedziano.