събота, 31 май 2008 г.

Juwenalia

Вчерашният ден обаче надхвърли всичките ми представите за лудница. Намираме се в такъв период на годината, когато в цяла Полша тече т.нар. Ювеналия. Това са ежегодни студентски празници през май и началото на юни, преди лятната сесия. Всеки полски университет празнува по различно време. Всъщност пътуването до Познан беше в рамките на Ювеналията в Познанския университет, на която бяхме поканени (ще го опиша по-късно като си сваля снимките от апарата).


Тази седмица такъв празник провежда Лодзката Политехника. Вчера, петък вечер, беше кулминацията – серия от концерти на известни групи от следобед до късно през нощта. Естествено, направо от лекциите с няколко студенти се помотахме, ходих им на гости до общежитието и към 21:30 се отправихме към мястото на откритата сцена.


Градът беше като мравуняк. Потоци от млади хора се стичаха от всички страни. Трафик почти нямаше, освен автобусите, които сипеха нови и нови количества студенти. Улиците бяха техни. Градът им принадлежеше. Глъчка, движение, развеселени тълпи, много бира... Оказа се, че сцената е в оградено място и реката от хора, в която се бяха превърнали потоците, почна да забавя, а накрая да блокира. Мястото не можеше да поеме повече хора. Тълпата се степваше все повече, хората се губеха едни други. Всички заизваждаха телефони и започна голямото уговаряне кой къде е, как ще се съберат и какво ще правят в тази ситуация. Настана блъсканица и тъй като не искахме да рискуваме да бъдем смачкани, се запромъквахме обратно на свобода.


И ние насъбрахме още познати – къде със срещи, къде по пътя, и започна голямото скитане. Във всички клубове купонът беше на 6, бяха препълнени и ужасно шумни. Хора имаше навсякъде из района – насядали по стълби, по тревата... Нямам думи. За съжаление се оказа, че батериите на фотоапарата ми са умрели и нямам възможност да ви покажа всичко това.


После цялата вечер се чувствах като в роман на Хемингуей – от един бар в друг, алкохол (разбирай – бири, студентите друго почти не пият), шеги и истории. Приключихме с 3 заведения на Пьотрковска, едното от които специално искам да отбележа.


Казва се
Łódż Kaliska, на три етажа е – малко прилича на лабиринт с отделните си зали и виещи се метални стълби. Там не останахме, защото музиката дънеше яко и не си чувахме приказката, а трябва да ви кажа, че по-добра езикова практика от тая, която провеждаме по такива забавления, няма. Говорим изключително на български. Естествено има известни дози полски, което пък е полезно за мен.


Защо отбелязвам това място? Най-забележителното нещо там са тоалетните. Едната е с плочки в черно-бяло, с картина, издържана в духа на холандските майстори, но съвременна – мъж и жена, които са изобразени до кръста, голи. Тя докосва едно от зърната на гърдите му, а той е направил някакъв жест с ръка, и това на фона на оригинален образ от холандско платно, който стои пред картина, а тази картина повтаря предния план с мъжа и жената. Оставаш озадачен от стереоскопичния ефект, измъчва те въпросът какво точно изразява жестът на мъжа и в теб се загнездва мисълта какво означава всичко това.


Втората тоалетна те разбива. Тя е клетка, вградена в стълбите, направена от огледално стъкло, през което виждаш каква става в клуба. Работата е там, че макар да знаеш, че от обратната страна материалът е непрозрачен, не можеш да се освободиш от усещането, че всички те виждат. Секват ти всякакви пориви и трябват усилия на съзнанието, за да убедиш себе си, че не си на показ и да свършиш това, за което си дошъл. Всички стигнахме до извода, че подобна архитектурна идея идва малко в повече и това, че те карат да преживееш подобни усещания, е перверзно.


Накрая се пъхнахме в съседния клуб, където в едно кътче на някаква платформа край стълбите, в удобни кресла, на приглушена светлина, приятна музика и весели разговори се размазвахме още няколко часа.


В началото, когато не успяхме да отидем на концерта, студентите бяха разочаровани, но с течение на времето доброто настроение обхвана всички и се забавлявахме все повече със ситуацията. Аз, както обикновено, си приемах всичко като дар от съдбата и откровение, защото “Господ си знае работата” и това, което често смятаме, че трябва да ни се случи, е далеч от това, което ни се полага да научим, да преживеем, да преодолеем или да развием у себе си.


Казах им мисълта “Животът е това, което ни се случва, докато правим планове.” и поразсъждавахме върху нея. Май им хареса.

12 коментара:

Анонимен каза...

Как всегда на высоте!

Анонимен каза...

Давно искала эту информацию, спасибо.

Анонимен каза...

Хм… Как раз на эту тему думал, а тут такой пост шикарный, спасибо!

Анонимен каза...

Много букаф, не осилил Но автору зачёт.

Анонимен каза...

УМНИЦА!!!!!!!!!!!!!!!!!

Анонимен каза...

Как всегда на высоте!

Анонимен каза...

Очень хороший пост! Спасибо за проделанную работу!

Анонимен каза...

Завтра разошлю ссылку всем сотрудникам, тут прикольно

Анонимен каза...

Давно искала эту информацию, спасибо.

Анонимен каза...

(У Л Ы Б К А)

Анонимен каза...

Спасибочки за написаное! Использовал для написание домашней.

luly каза...

На тоя пост голяма навалица за коментари :DDD Радвам се, че съм била полезна за домашните:)