неделя, 23 март 2008 г.

Велика събота в Лодз

Това са прословутите кошнички. Тези, които се носят в църквата за освещаване, са далеч по симпатични от тези по витрините.

Хората прииждат в продължение на целия ден и нареждат кошничките си на дълга маса, разположена в прохода между двете редици от банки, предназначени за богомолците. Самите хора се нареждат покрай и около масата.

Щом масата се отрупа, започва церемонията. Свещеникът чете текст, който освен всички възхвали по случай Възкресение Христово, е много конкретен. Например в него имаше обръщение към паството, че където и да се намират - в Полша, Ирландия, Великобритания (изброени бяха и други страни, известни с големите си общности от поляци) , трябва да помнят, че има един град Лодз и църквата (името й), които винаги ще си останат тяхно място и ще бъдат отворени за тях.

Хареса ми как звънко кънтеше посланието из цялото помещение. Проповедниците използват микрофони. В нашите църкви това е рядкост.

След благославянето и кратката проповед отчето, въоръжено с голяма метла с дълга дръжка, пръска масата (че и хората около нея) със светена вода.

Трудно е да се приближиш до масата и малко неудобно да снимаш, когато другите преживяват сакрален момент. Трябваше да изчакам да започнат да прибират кошничките си. Затова снимките в църквата не са добри, а и са тъмни.

Самата църква отвън изглежда внушителна. Вътре атмосферата е някак по-студена. Вероятно поради липсата на нашите по-обли куполи и отсъствието на стенописи и икони. Както може би знаете, католиците наблягат на самата архитектура, на скулптурите и витражите.

Днес се успах и не отидох на службата. Предполагах, че ще мога да я гледам по телевизията. За моя изненада не я предаваха. Вероятно защото всеки, който би искал да я види, би трябвало да е там, на място.

Вечерта на Разпети петък по 1-ви канал предаваха от Рим. Незнайно защо събитието май се развиваше в Колизеума. Папата присъстваше, но артисти четяха текстовете, а не той. После ми казаха, че на този ден свещеникът не отслужва. Така че по-скоро става дума за нещо от рода на възстановките на пътя към Голгота, които се организират понякога. Не хванах предаването от самото начало и не зная дали е имало подобна драматизация. Но текстовете разказваха именно за страданията на Спасителя и неговата саможертва.

Нашите пости започнаха още на 2-ри. В този смисъл, вие подготвяте ли се за нашия празник?

1 коментар:

Анонимен каза...

Познай дали постим у дома...

Но съм започнала да разучавам рецепти и тънкости на козунаците. Мисля да се пробвам :-)