четвъртък, 30 юли 2009 г.

Love Reconstruction

Гледах необикновен филм – Reconstruction.

Камерен, само с четирима герои – двама мъже и две жени. Действието се развива в един ден. Всяка ситуация е дадена от гледните точки на различните герои и се разиграва от всеки в много възможности. Обичам необикновено структурираните филми. Но не за това е думата.


В този филм от устата на един от героите чух две изречения.

Те формулират едно усещане за различния начин, по който жените и мъжете изживяват любовта. Усещане, което отдавна се опитвам да уловя и изразя. Мисля, че тези думи ми помогнаха да напипам ключа.


Не е задължително да са верни за всички. И аз мразя генерализациите. Но така виждам нещата аз в този момент.



Жените се решават на любовта.

Мъжете любовта ги изненадва.




Китайският йероглиф „любов”.

Неговата средна част показва „сърце”, разположено вътре в „приемам”, „чувствам”, „възприемам” (горната и долната части).




Жените чакат любовта и са готови за нея. Само намират човека, с когото ще я преживеят. Раждат любовта си в него.


Любовта на жената е съзнателен избор. .Жената се стреми да овеществи любовта към "мъжа на мечтите си", затова се влюбва в мъж, в когото открива нещо от този образ.


В любовта жените оценяват човека. Ако се окаже, че това не е правилният мъж, те си тръгват. Може би не действително, но външно умират, а в себе си мечтаят за ИСТИНСКИЯ.


Жените дори могат да се научат да обичат някой, който им дава любов и е верният.


Любовта на жената е с поглед към бъдещето. Вътрешните въпроси и моралните дилеми жената разрешава преди да се впусне в любовта – това е част от избора й за мъжа.


Жената сама може да жертва любовта си, ако тя би донесла твърде много разрушения и страдания на други хора или не би довела до нищо самата нея. Доброволното самопожертвувание й носи умиротворение. Достатъчно й е да знае, че е обичана.



Мъжете любовта ги избира. Тя идва внезапно и дори им пречи. Някой запалва огън в тях и той ги преобръща.


Любовта им е сляпа. Обектът може да е странен и неподходящ. Но разпалва ли огъня на любовта... те са извън контрол. Мъжете са подвластни на огъня.


Мъжете ценят този огън на любовта. Ако той изчезне, те също си тръгват. Може би не действително, но външно умират, а в себе си мечтаят за СТРАСТТА.


Мъжете стават ирационални, когато са тотално обхванати от пламъка.


Любовта на мъжа е тук и сега. Когато се втурва в нея, той не си дава сметка за последствията или го прави твърде късно.


Ако мъжът се откаже от любовта си, то е когато вече са налице разрушения и страдания – негови собствени и на други хора. Обикновено той е принуден да направи това. Външно хармонията е съхранена, но мъжът се чувства ограбен. Това да е обичан не му е достатъчно – липсва му реалното присъствие на жената, което подхранва живота в него. Без да го желае, той трябва да се откаже от част от себе си.


Няма коментари: