четвъртък, 15 ноември 2007 г.

Административно

12 ноември, понеделник

Драги лектори по български език, настъпи моментът на първото изпращане на бумаги по посока МОН. Пригответе си: копие от страниците на пашапорта със снимката и с печат, че сте напуснали България. Ако нямате, май ще се задоволят с ксерокопие от билета за пътуването ви до местоназначението (и от бордовите карти при пътуване със самолет), което така или иначе трябва да приложите. Трябват ви още: договор за постъпване на работа от приемащия ви университет, от който да е видна началната и крайната дата на задълженията ви, свързани с учебния процес; служебна бележка от счетоводството каква заплата сте получили през изминалия месец (нетния размер на възнаграждението, като по възможност такава бележка се изпраща всеки месец в МОН); служебна бележка за наем на жилище, а в случай, че същият се поема от приемната страна, следва да се посочи на каква стойност е месечната сума за него.
Следващата стъпка е да си легализирате пребиваването. Макар, че имам право като гражданин на ЕС (как звучи само, а?) на 3-месечен престой без легализация в службата, занимаваща се с имигрантите и другите чужденци на територията на града, се оказа, че не трябва да отлагам това. Едва след като го направя, мога да получа от общината, т.нар. peseł, нещо като единен граждански номер, за който вече на няколко места ме питат: при зъболекаря, в аптеката. Нямаш ли го, всичко е по-скъпо. А и в крайна сметка трябва да го получиш. После го съобщаваш в Международния отдел на университета, където си подписал договора за работа.

Освен това трябва да си извадя и някакъв NIP, това пък е като данъчен номер, макар че първите две години тук съм освободена от данъци. Глей к’ъв келепир!

Устно се оправям, но писмено не се наемам да попълвам административни формуляри и те тука замесих студентите от V курс. Сега чакам да ми връчат преводите си, че да спретна документацията и да замарширувам по институциите.

Освен това резюмирам какви други административни подвизи трябваше да извършите досега. На мястото, на което пребивавате, първо подписвате договор със самия университет, в който ще работите. Връчват ви и формуляр за медицински изледвания, поне тук е така. В рамките на един месец трябва да ги направите (закъснявам, но ще чакат). В моя случай се ходи в поликлиника, която обслужва университета. Там нови бланки: за избор на личен лекар и още някаква друга. Не забравяйте и да се регистрирате, че живеете на еди кой си адрес.

Няма коментари: