понеделник, 1 октомври 2007 г.

Първа разходка из Лодз




Неделя е. Празни улици. Неработещи магазини (доколкото ги има). Вярно, че е рано – 8.30, но и по-късно нещата не се промениха. Засега преобладават хората, разхождащи кучета. Въоръжена с карта, мога да си позволя да следвам кестерметата без да рискувам да се изгубя. Има доста зелени площи, които изследвам. Събрах прекрасни листа в парка, кестени и треви, които ще оживят обстановката в новия ми дом. В езерото няма лебеди, но е хубаво. Стигнах почти до Ректората и в към 10 и нещо се върнах, по различен маршрут естествено.

В 10.30 ме взеха и ме хвърлиха на Стъргалото – “Пьотрковска” – една от най-дългите улици в Полша. Май към 8 км.

Тук най-после може да се пазарува, но определено не в неделя. В този град такова изобилие от магазини и магазинчета като у нас няма. Само в центъра са по-нагъсто, но пак не може да става дума за сравнение. И пак не работят. Едва намерих отворено change бюро. Да не говорим, че беше трудно изобщо да го идентифицирам зад надписа “kantor”. 1 евро = 3,70 злоти. Поне тука.

Отново пеш се връщам към нашия квартал в северозападната част на града с цел да си напазарувам от хипера E.Leclerk и супера Tesco в близост до нас. Бях се зарекла да внеса свежи нюанси в дома си. В резултат на това имам покривки в жълто-оранжево-тревисто зелено и приятни папки в подобни цветове, където да разпределя и скътам бумагите си. Картините, рамките и вазите не ме задоволиха, затова ще изчакам. Хладилникът е зареден, шкафът за провизии – също. Мога да се залавям за дела.

2 коментара:

Анонимен каза...

Privet Luly,
ne moga da kaja dobre doshla, che ne sym tam... no iskam po nqkakyw nachin da te privetstwam w bratsa Polsha:)))
Pojelavam ti mnogo uspeh.. i dano studentite sa dostatychno umni, za da mogat da wzimat wsichko polezno ot teb i da im e kupon. Mnogo te gushkam i super se radvam, che si si naprawila blog, taka dori i az shte moga da cheta kakwo se sluchwa okolo teb. Pojelawam ti i na teb uspeh.. u w universiteta i w razwedrqwaneto na doma ti!:)))
Pregryshtam te!

vala каза...

Dobre doshla, Luly1
Radwam se, che si weche tuk - samo na niakawi si 6-7h pyt s ekspresa.
Zhelaia ti uspeh /w koito wprochem ne se symniawam/!
Stiskam ti palci i ti napomniam da pozdrawish tam horata, koito me poznawat!
Celuwki!