понеделник, 22 октомври 2007 г.

Избори

Петък, 19 октомври

Обстановката тук е предизборна. Пресата, радиото и телевизията ни заливат с агитация и коментари. Текат и дебати между самите кандидати. Основните конкуренти са PIS и PO. PIS (“Право и справедливост”) е по-консервативната партия, подкрепяна изключително от възрастното население и до голяма степен от църквата (католическото радио “Мария” например, за което писах, е една от техните основни медии). Техният кандидат е Ярослав Качински (настоящият министър-председател на Полша). По неговото име и думата “kaczor” [качор], което ще рече ‘паток’, като игра на думи викат на хората от тази партия “качари”. PO (“Гражданска платформа”, наричат я още Платформата) е по-либералната и модерна партия с кандидат Доналд Туск.
Студентите, с които коментираме надпреварата, са твърде аполитични, подобно на нашата младеж. Доста от поляците се срамуват от тая шуро-баджанашка история с двамата братя Качински – Лех Качински пък е президент на Република Полша. Неотдавна този президент дори си позволи да отиде на предизборна среща с избиратели на мястото на брат си, който бил болен! Това роднини да заемат основните постове в държавата, както знаем, го има в тоталитарните бананови републики. Както и такава откровена подигравка с неутралната позиция на президента, “бащата на нацията”.

Питаме се тогава кой ги е избрал и е допуснал това да се случи. Вероятно тези, които не са гласували, както става обикновено.

(Когато четете това, резултатите ще са известни, тъй като развръзката е в неделя, 21 октомври.)

Няма коментари: