четвъртък, 11 октомври 2007 г.

Транспортът

Все пак си купих карта за всички линии на градския транспорт за един месец (88 злоти, т.е. около 44 лв). Това ми позволява да прекъсвам пътуванията си, за да се отбия до определен магазин, поща, Ректората и пр. Не е препоръчително обаче човек да се движи с превоз след 18 часа. Не мога да си обясня защо има задръствания и такива закъснения на транспортните средства при тези широки улици. Вярно, много от тях са в ремонт, но все пак...

Автобусният и трамвайният парк изглеждат не по-добре от нашите. По някои линии – дори по-зле. Седалките в трамвая например бяха като платмасови легенчета с формата на задните части, боядисвани безброй пъти и изтъркани. Но после видях и тапицирани, нови. За сметка на това при ватманите има устройства, по които могат да се свързват с централното си управление. А в някои превозни средства има светлинни табла, на които се изписват спирките и например, че днес е ден на Людвиг еди кой си (да не забравят вероятно да поздравят имениците?). Навсякъде в превозните средства има карти за линиите, спирките и възможните връзки. Много добро впечатление ми направи един случай: чакаме на спирка, 10-тина минути не идва нищо. Мина полицейска кола с мегафон да съобщи по протежение на линията, че има проблем с трамвая и на негово място ще се движи автобус. Само след няколко минути автобусът дойде и всеки можа без закъснение да стигне там, закъдето е тръгнал.
Тук билетите са на време. За десет минути (1,70 зл), за половин час (2,40) и пр., превозното средство няма значение. Влизаш и в устройства маркираш билета си. Почти само аз правя това. Хората явно са с карти. Въобще транспортът е евтин.

Няма коментари: